Nőkorszak

Randin voltam, másképp


Két fiatal nő elhatározta, hogy olyan társkereső portált indít, mely a közös érdeklődési körrel rendelkező, hasonló beállítottságú embereknek ad esélyt az egymásra találásra, színes programokon, vicces játékokon keresztül. Meghívtak, legyek részese egy ilyen randinak, külső szemlélőként természetesen, hiszen én nem vagyok regisztrált tagja a csapatnak. Nagyon kíváncsian vártam az estét, mely egy borkóstoló keretén belül hozta össze az embereket, szám szerint hét férfit, és hét nőt. A szervezők nagyon figyeltek arra, hogy korban is passzoljanak a résztvevők. Ide, speciel, a 35-45 éves korosztályból érkeztek a párra vágyók.


Bevallom, beépítettem a barátnőmet, aki valóban szingli, és aki tényleg szeretne társra lelni, mert szerettem volna, ha egy olyan ember is elmondja a véleményét a rendezvényről, aki szervesen részese a történetnek. A borkóstoló a szokásos kínoskodással indult, hiszen ismeretlenek ültek le egy asztalhoz, de hamar oldódott a hangulat és nem csak a bor hatására. A két szervező és a fiatal sommelier mindent megtett azért, hogy jól érezze magát mindenki, rövid idő múlva eme törekvésüket siker koronázta, ugyanis a társaság gyorsan oldódott. Már a bemutatkozás is érdekes és főleg vicces volt, hiszen nem saját magukat mutatták be a résztvevők, hanem kaptak öt percet, hogy beszélgessenek a mellettük ülővel, majd egymást mutatták be. Ez humoros helyzeteket és poénos beszólásokat szült. Meglepőnek találtam, hogy rövid idő elteltével úgy tudott 14 vadidegen ember együtt ülni egy asztalnál, mintha nem először találkoztak volna, úgy tudtak a játékokban együttműködni, mintha ismernék egymást. Ez egyrészt a remek játékoknak volt köszönhető, másrészt annak, hogy hasonló ívású emberek keveredtek össze, a szervezők ugyanis erre is figyelnek.


A barátnőm már sokféle társkeresőnél járt, regisztrált, sok randin van túl, mondhatom, hogy igazán gyakorlott a témában, és rengeteget csalódott a netes társkeresései során. Most azt mondta, hogy ide máskor is eljön, akár túra-randira, akár társasjáték-randira, vagy egy újabb borkóstolásra, mert bár nem találta meg a szívszerelmét ez alkalommal, mégis úgy látja, hogy ilyen rendezvényen sokkal nagyobb az esélye rá, mint ha például egy szórakozóhelyen, fesztiválon, vagy egy kiállításon próbálna társra lelni.


Komoly társadalmi probléma ma a harmincasok, negyvenesek társtalansága, meddő próbálkozásai a családi életre, a pártalálásra. Ne feszegessük, miért maradtak pár nélkül oly sokan ebből a korcsoportból, erről már írtunk, az viszont tény, hogy ezek az emberek egy diszkóban már meglehetősen ritkán futnak össze olyannal, akit az asztalukhoz is meginvitálnának. Kevés az a hely, ahol az érettebb nők és férfiak ismerkedni tudnak, ahol olyan arcokkal találkoznak, akikben egy minimális esélyt is látnak a jövőre nézve.

Az internetes társkeresés rákfenéje a névtelenség, sok esetben arctalanság – hiszen akár valaki más fotóját is fel lehet tölteni – a hazugságok, és a kaland keresése komoly kapcsolat címen, vagy a lehetőség házasok gyors, egyalkalmas lieszonjára. Nem gyakori, amikor valóban sikerül két egymáshoz illő embernek a sok ezer regisztrált közül összetalálkoznia. Ezért hiánypótló a Randi Másképp, hiszen az, aki időt áldoz egy programra, aki az arcát, a személyiségét megmutatja a többieknek, kevésbé lehet kalandor e téren, mint az, aki az Internet névtelensége és arctalansága mögé bújva keresi az egyperces szerelmet. Őszintén szólva, ha szingli lennék, csak ilyen randikra járnék.

Még külső megfigyelőként is olyan jól éreztem magamat, mint már régen, bármilyen buli alkalmával. Többször előfordult, hogy sírtam a nevetéstől, és mindenkit, aki részt vett a borkóstolásban, játékban, nagyon szimpatikusnak találtam. Persze kellett hozzá egy óra, de amint megismertem a jelen lévők humorát, vagányságát, szellemességét, sokaknak egyes területekkel kapcsolatos tudását, mindjárt meg is kedveltem őket. Épp ez a lényege a történetnek. Lehet, hogy első pillantásra nem tudod megállapítani, hogy az a férfi, vagy nő, aki szemben áll veled, valóban illik-e hozzád. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, hiszen a külső valóban nem minden. Egy ilyen program viszont ontja az információt az emberekről, persze nem pontos adatokra, hanem az illető habitusára, személyiségére gondolok. Szinte sajnáltam, hogy nem veszek részt a játékokban, de lássuk be, nem lett volna korrekt, ha magamat építem be.

Mindenesetre csak javasolni tudom azoknak, akiknek elegük van az internetes társkeresők meglepetéseiből, akiket csaptak már be külsővel-belsővel-családi állapottal, akik nem találták meg szórakozóhelyeken a párjukat, vagy akik jó hangulatban, kellemetlen, negatív élmények nélkül szeretnének ismerkedni, hogy nézzenek körül a Randi Másképp háza táján.